Historien om Gloria

AFSNIT 1

…Hun troede, at hun skulle være barnepige

Glorias onkel sendte hende hen til John, en mand, der skulle hjælpe hende med at komme til Europa, hvor hun kunne få arbejde som barnepige. Glorias familie betalte store summer penge for dette, og dernæst måtte hun sværge foran hendes guder, at hun ville betale John yderligere £50.000 for at hjælpe hende. Dette skete gennem et religiøst ritual, ’juju’ hvor guderne trængte ind i hendes krop, og hun blev klar over, at hvis hun nogensinde gik imod eden, ville hun blive vanvittig eller dø.

For rigtigt at forstå, hvad der på spil, er det vigtigt at understrege, at juju er et anerkendt problem for handlede mennesker fra visse afrikanske lande. Det er det usynlige bånd, der binder dem, og fungerer mindst lige så kraftfuldt som hvis der stod en bagmand og åndede dem i nakken.

John tog Gloria med til lufthavnen. Her tog han hendes ID dokumenter og flybilletter, men de sad ikke ved siden af hinanden i flyveren. Kun da de stod af flyveren i Madrid kom John igen hen til Gloria, tog hende under armen og marcherede hende ud til en bil, hvor en anden mand ventede dem. Herefter så hun ikke John i 2 år.

AFSNIT 2

…Truet til at arbejde som prostitueret

Den anden mand, som viste sig at hedde Michael, var en grum mand. Han tog hende hen til en stor lejlighed, hvor der boede seks andre unge kvinder.

To af pigerne var meget unge, og til at begynde med troede Gloria, at det var de børn som hun skulle passe. Efter en uge blev det klart for Gloria, hvad der skulle foregå. Michael kom forbi med nogle venner et par gange om ugen, og de voldtog på skift Gloria på den store seng i stuen, mens de andre kiggede på. Efter en måneds tid ville Michael have Gloria til at gå med de andre kvinder ud på gaden.

Hun prøvede at nægte, men efter 3 dages tæsk endte hun med at gøre som Michael havde sagt. De næste to år af Glorias liv foregik i en døs. Gadeprostitution hver nat, kropsvisitation hver morgen, hvor Michael tog alle penge (også dem Gloria havde forsøgt at gemme i skeden), og tæsk hver gang hun forsøgte at modsætte sig. Indtil en dag…

AFSNIT 3

Hendes bror blev dræbt som trussel

En eftermiddag hvor Gloria vågnede, stod John pludselig i døren igen.
Han bad hende om at pakke sine ting, og sagde, at hun skulle flytte. Et lille håb spirede i Gloria, og hun håbede, at hun endelig skulle arbejde som barnepige.

John havde stadig hendes papirer, og efter en kort flyrejse håbede hun på at få papirerne igen.
Der ventede hende i stedet en grim overraskelse. Landet hun nu var kommet til var koldt og mørkt, og der lå sne på gaderne. Gloria blev installeret i en lignende lejlighed som den i Spanien, og en stor matrone ved navn Precious var madame i huset. Precious sagde, at der var flere penge at tjene i Danmark end i Spanien, og at kunderne var mindre grove.

 

Dette sidste viste sig senere at være løgn. Det var isnende koldt at stå på Skelbækgade hver aften i minusgrader og nylonstrømper, og det var næsten ikke til at holde ud at fortsætte det grove arbejde. En dag fik Gloria nok. Efter at have samlet al sit mod, og snakket med en bekendt i Sverige besluttede hun sig for at løbe væk. Hun gemte sig i Sverige, og først en måned efter hendes forsvinden, forsøgte hun at ringe til sin familie i Benin igen. Det viste sig, at hendes bror var blevet dræbt, som en besked om, at hun skulle tage tilbage til Danmark.

AFSNIT 4

 

…Uskyldigt anholdt

Da Gloria atter stod på Skelbækgade gik det op for hende, at hun havde arbejdet for John, Michael og Precious i snart fire år.
I denne tid havde hun ikke kunnet holde regnskab over, hvor meget hun havde betalt tilbage af de £50.000, for hun måtte ikke skrive ned, hvor meget hun tjente.

Derudover havde både Michael og Precious tilføjet ekstra gæld til den gamle. Som hun stod og tænkte over dette bag hovedbanegården i København, kom to politibetjente pludselig gående imod hende. De spurgt efter hendes ID-dokumenter, og hun gav dem de falske papirer, Precious havde givet hende. Uden helt at forstå hvorfor havnede Gloria i fængsel. Det havde vist noget med de falske papirer at gøre. Politiet blev ved med at spørge, hvordan hun var kommet til Danmark. Hun havde jo svoret på intet at røbe under hendes ed. En dag kom en anderledes kvinde på besøg i fængslet. Hun havde et beroligende blik, en bibel under armen og så ud til at kende flere af de afrikanske kvinder. Efter en snak om Gud og Glorias livshistorie, forsikrede kvinden hende om, at hun kunne hjælpe Gloria. Til trods for utallige oplevelser med misbrug og mistillid, føltes det som om, at hun endelig havde fundet en, som hun kunne stole på. Denne kvinde var udsendt af HopeNow.

Og så fortalte Gloria sin historie. Hun fortalte om sin uvidenhed, sårbarhed, det grotesk grove misbrug og de mange år med frihedsberøvelse og tvangsprostitution. Kvinden lovede, at hun ville gøre, alt hvad hun kunne for at få Gloria ud af fængsel. En uge efter, da hendes retssag fandt sted, var denne kvinde igen at se. Der blev snakket om identifikation af Gloria som offer for menneskehandel, og selvom Gloria ikke forstod alt, hvad der foregik holdt kvinden alligevel sit ord. Efter retssagen blev Gloria kørt til et center for kvinder, hvor hun endelig blev behandlet som det offer hun er.