Joy brød med livet som handlet

Af Sashia Liv Jensen

På baggrund af hjælp fra HopeNows private donorer har HopeNow kunnet støtte den nigerianske kvinde Joy i at starte en sybutik i Nigeria og lykkes med at komme videre efter et liv som handlet i Europa. Vi får historien om Joys kamp for at genvinde sin selvstændighed i dokumentaren Life after trafficking.

Salen i Cinemateket var stuvende fuld af mennesker med stort engagement i arbejdet mod menneskehandel og positive forventninger summede blandt tilhørerne, da der tirsdag d. 28. januar 2014 var premiere på dokumentarfilmen Life after trafficking.

Hvordan muligheden opstår for en sådan film
Filmen er produkt af et mangeårigt og kontinuerligt samarbejde mellem HopeNow og Danish Doc. Baggrunden for filmen er HopeNows psykosociale arbejde med Joy under hendes 8 måneder lange fængselsophold i Danmark efter anholdelse i Københavns lufthavn med falsk pas udleveret af bagmændene. I løbet af dette terapeutiske arbejde inviterede HopeNow Anja Dalhoff fra Danish Doc til fængslet for at besøge Joy og sammen blev de enige om at lave en film om Joys liv og erfaringer.

Denne film er nr. to i rækken af film, der er kommet ud af den samarbejdsmæssige synergi, der ligger i HopeNow og Danish Docs fælles arbejde med research inden for alle de faktorer der har en betydning for, at menneskehandel foregår i så stor stil – de såkaldte push faktorer – sociale, psykologiske, politiske, økonomiske, kulturelle og religiøse faktorer. Sammen har de udviklet et stort arkiv af observationer, relationer og kontakter, der gør det muligt at lave disse autentiske og nærværende film, hvor vi kommer helt tæt på mennesker der har oplevet, hvad det vil sige at blive frataget herredømmet over eget liv. Det har Joy oplevet, men er nu langsomt vendt tilbage til et liv i selvstændighed efter at have mødt HopeNow.

I filmen møder vi Joy første gang i 2006, hvor hun er blevet fanget i Københavns lufthavn med et falsk pas fra sine bagmænd og derfor bliver fængslet i Danmark for senere at blive deporteret tilbage til Nigeria. I 2011 møder vi hende igen – forladt af den mand, hun har fået tre børn med og nu ikke kan forsørge. HopeNow kan på baggrund af trofaste private donorer støtte Joy ved at hjælpe hende med at opstarte en sybutik i Nigerias hovedstad Benin City.

Et hårdt gensyn med hjemlandet
Filmen fortæller historien om den stigmatisering, handlede mennesker ofte møder, når de vender hjem til Nigeria. Joy opsøger sin mor, som hun ikke har set siden hun som 10-årig blev solgt som husslave til en velhavende mand i Benin. Det bliver dog ikke noget glædeligt og tårevædet gensyn, eftersom moren, der i mellemtiden er blevet forladt af Joys far, kun har skuffelse til overs for Joy, fordi hun har været i Europa og alligevel kommer hjem uden penge på lommen, og ikke kan forsørge hende. Den komplet manglende forståelse for Joys traumatiske oplevelser skriger til himlen!

Det værdiløse køn
Filmen viser en kultur, hvor kvindens plads i samfundet er på bunden. Billedet skabes ikke alene ud fra Joys historie, men også ud fra hendes mors historie, som gennem det meste af hendes ægteskab har måttet leve med en mand, der viste mere interesse over for andre kvinder. Men hvad kunne hun gøre? Det var hendes egen skyld, fik hun at vide – hun havde åbenbart ikke karakter nok til, at han kunne bevare interessen for hende. Bitterheden stråler ud af hendes øjne og afspejles i hendes hårdhed over for Joy.

Kampen for selvstændighed
Der er intet lyserødt ved at starte en lille forretning op i en af Benin Citys mange slumområder, hvor rigtig mange nigerianere kæmper en daglig kamp for mad på bordet og tøj på kroppen. Joy oplever indbrud i sybutikken. Hun oplever hendes lille barn blive skubbet ind i væggen af indbrudstyvene og bløde voldsomt fra hovedet. Og hun oplever den håbløshed, der er ved at have syet en masse tøj, som bliver hængende i butikken uge efter uge, fordi kunden vælger aldrig at hente det og betale for det.

Men håbet for Joy ligger alligevel i den butik. Hun oplever nemlig også at få en lærling, som hjælper hende i butikken og det lykkes hende sammen med lærlingen og en veninde at købe maling og shine butikken op. Midt i de svære beslutninger og knuste drømme har Joy styrken til, sammen med sin veninde og sin lærling, at grine af børnenes sjove indfald og glæde sig, når der er tilfredse kunder. Butikken giver hende mulighed for at forsørge sine børn og endda sin mor – og på den måde genvinde sin stolthed og sin myndighed. For første gang er der ikke nogen der fortæller hende, hvad hun skal. For første gang bestemmer Joy selv. Og det kan hun mærke. Og det er med til at give hende den enorme styrke, hun bruger hver dag, når hun med få midler kæmper for at gøre forretningen attraktiv for kunderne, og tæller hver enkelt Naira for at få pengene til at strække.

Der er håb
Derfor fortæller denne film også historien om, at det kan lykkes. Der er en vej mod selvstændighed og tro på fremgang. Det tror HopeNow på, og derfor arbejder HopeNow altid med at gøre tidligere handlede mennesker i stand til at tro på, at verden kan se anderledes ud, bl.a. gennem behandling af traumer, indlemmelse i fællesskaber med ligesindede, som kan støtte hinanden i at genvinde tillid til andre mennesker, og konkret rådgivning om veje til at kunne forsørge sig selv.

 

Du kan her se en trailer for Life after trafficking

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.